Ben je iemand die het idee heeft dat het leven vol verplichtingen zit? Kom je eigenlijk aan niets toe omdat andere mensen je constant wijzen op de dingen die je nog moet doen, of staat je agenda al vol voordat je ergens aan kunt denken? Dan is de kans bijzonder aanwezig dat je zelf de fout in bent gegaan. De meeste mensen die stress hebben door de verplichtingen die zij op de agenda hebben, hebben dit namelijk zelf gedaan.

Meer vrijheid en meer tijd bepaal je namelijk grotendeels zelf. Het is een kwestie van nee zeggen en vooral aan jezelf te denken.

Dus stop met je werk!

Je kunt ervoor kiezen om cryptovaluta te gaan mijnen en te stoppen met je werk, maar dat is niet de insteek van deze pagina. Wanneer je het werk dat je doet kunt inperken tot de uren die je aan het werk bent, ben je namelijk al een heel eind. Veel mensen nemen af en toe werk mee naar huis of zitten laat op de avond nog te denken aan dat ene probleem dat aangepakt moet worden op de werkvloer.

Dat is onhandig om meerdere redenen. Allereerst ontspan je nauwelijks omdat je de hele dag met werk bezig bent. Daarnaast laat je de vrije tijd invullen door het werk, terwijl je er echt niets extra voor krijgt. Probeer er daarom voor te zorgen dat het werk op het werk blijft en dat je thuis de tijd aan jezelf hebt. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen.

Nee leren zeggen

De grootste stap die je kunt zetten, is nee leren zeggen. Wanneer vrienden of familie vragen om hulp, en je kunt niet of je hebt er echt geen zin in, dan moet je ook nee kunnen zeggen. Rekenen je vrienden je dit persoonlijk aan en willen ze daardoor minder contact hebben met je, dan weet je precies waarom deze vrienden voor jou gekozen hebben. Echte vrienden laten je namelijk echt niet vallen wanneer je een paar keer nee zegt omdat je tijd voor jezelf wilt hebben.

Alles waar je ja tegen zegt, zijn de dingen die een stempel drukken op jouw planning. Jouw agenda komt zo vol te staan met dingen die je eigenlijk helemaal niet wilt en dat zorgt ervoor dat je geen tijd over kunt houden voor alle dingen die je zelf echt wilt doen, of waar je echt behoefte aan hebt. Pas wanneer je kritisch durft te kijken naar alles waar je ja of nee tegen zegt, kom je verder in het leven omdat je meer vrijheid en meer ontspanning kunt krijgen.

Heb je een eigen bedrijf en denk je dat dit niet kan? Dan heb ik een gouden tip voor je. Begin eens met het nee zeggen tegen alle klanten die altijd haast hebben, of je vervelende klanten, of de klanten die met regelmaat te weinig of veel te laat betalen. Op die manier heb je de ruimte om aan het werk te gaan met de opdrachten die je wel interessant vindt, waardoor het een stuk makkelijker wordt om aan het werk te gaan. Ook daarmee kun je tijd overhouden aan het einde van de dag, en dat is natuurlijk pure winst!